Druga faza projekta za osposobljavanje žena za tržište rada u BiH

Bez autora
Apr 03 2024

Nakon uspješnog završetka projekta za osposobljavanje nezaposlenih majki djece u predškolskoj dobi za ulazak na tržište rada, Vlada Republike Češke, zajedno s Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda (UNFPA), kompanijom dm drogerie markt BiH i Fondacijom Mozaik, pokrenula je drugu fazu tog projekta.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, ova faza osigurat će za 30 dugotrajno nezaposlenih žena plaćenu obuku na radnom mjestu koja će trajati tri mjeseca, pružajući im priliku za zapošljavanje.

Pomoćnica predstavnika UNFPA u BiH Marina Riđić kazala je da projekt za cilj ima jačanje ljudskog kapitala u BiH, kada su u pitanju žene koje su trajno nezaposlene i neaktivne na tržištu rada.

- Želimo da se te žene napokon vrate na tržište rada i da potencijalno ostvare pravo na finansijsku nezavisnost, zdravstveno osiguranje i penziju. Ovo je odlična prilika za žene da se prijave i priključe ovom projektu. Pokušat ćemo da ih obučimo, prekvalifikujemo i vratimo na tržište rada. Ako osnažimo žene, osnažit ćemo cijelo društvo – kazala je Riđić.

Dodala je da je u BiH više od pola miliona žena neaktvno na tržištu rada, a s druge strane poslodavci su u potrazi za novim načinima pronalaska radne snage, što ukazuje na neefikasnost postojećih programa za rješavanje ovog problema, prenosi Fena.

Šef odsjeka za razvojnu saradnju Ambasade Republike Češke u BiH Štepan Šantruček ističe da je Češkoj Republici BiH jedna od prioritetnih država za razvoj, te da je jedan od fokusa ove saradnje jačanje društva kroz podršku ranjivim ili marginaliziranim kategorijama.

U prvoj fazi projekta podržali smo 29 nezaposlenih majki koje smo uključili na tržište rada, dok u drugoj fazi to želimo učiniti za žene starosne dobi od 40 do 49 godina. Projektom je predviđena tromjesečna plaćena obuka na radnom mjestu, a nakon toga žene će dobiti priliku za zaposlenje u dm-u ili nekoj drugoj firmi – naveo je Šantruček i dodao da u BiH postoji ljudski kapital, ljudi koji hoće da rade, ali treba im podrška da se uključe na tržište rada.

Članica Uprave dm BiH Emina Mušinović ističe da su neke od žena koje su učestvovale u prvoj fazi projekta danas zaposlenice dm-a, te da su u ovoj kompaniji veoma sretni što će i ova godina proteći u fokusu podrške i osposobljavanja ove populacije.

Direktorica za održivost u Fondaciji Mozaik Vilma Tunjić-Juzbašić napominje da projekt značajno osnažuje socijalnu komponentu u BiH, što je izuzetno značajno za razvoj bh. društva i poziva privatni sektor, ambasade i strane organizacije u BiH da prihvate ovaj model razvoja bh. društva.

Implementacija projekta provodi se pod vodstvom UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik